onsdag 21 december 2011

Vörtbröd

Vörtbröd har jag alltid tyckt är lite trixigt. Riktig vört verkar svårt att få tag i och det verkar vimla av olika lösningar att få till det utan.
Här är ett recept jag testat nyligen som verkar fungerar hyffsat.

Fördeg:
6 dl porter
½ dl socker
60 g jäst för söta degar
12 dl rågsikt

Efter 20 minuter:
8 dl rågsikt
1½ dl mörk sirap
25 g smör
1 tsk vardera, av pomerans, nejlikor, ingefära, kanel och kardemumma
½ msk salt

Värm portern till c:a 37 grader, löst upp jästen och blanda i de övriga ingredienserna till fördegen. Täck med plast och låt vila i 20 minuter. Blanda i resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg. Dela degen i fyra bitar och låt vila under plast i 10 minuter. Forma till ganska runda limpor och jäs under duk i 1,5 timmar. Värm under tiden ugnen med en långpanna längst ned till 250 grader.
Sätt in bröden i ugnen och slå en dl vatten i den heta långpannan. Sänk omedelbart temperaturen till 200 grader. Öppna luckan efter 5 minuter för att släppa ut ågan. Grädda i ytterligare c:a 20 minuter. Pensla de varma bröden med mjölk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar