torsdag 1 december 2011

Christmas Pudding

Jag har letat efter ett recept på engelsk "Christmas Pudding" som är anpassat till råvaror som går att få tag i här. Långt om länge har jag hittat ett som publicerades i DN för ganska många år sedan.
Jag har inte testat den än, men tycker att den är tillräckligt lovande för att skrivas ned.

150 g torkade fikon
125 g torkade aprikoser
150 g urkärnade torkade plommon
50 g torkade äppelringar
50 g cockatailbär i kvartar
100 g smör
2 msk konjak
3 msk portvin
saft och rivet skal av 1 citron och 1 apelsin
1 1/2 dl brunt farinsocker
25 g skalade och rostade mandlar, grovhackade
2 uppvispade ägg
1 syrligt äpple, skalat och urkärnat
1 1/2 dl vetemjöl + 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk riven muskot
1/2 tsk mald kanel
85 g smulat, dagsgammalt vitt bröd

Hacka fikon, aprikoser, plommon och äppelringar för hand eller i matberedare. Lägg smöret i botten av en kastrull och fyll på med den hackade frukten och cocktailbären, konjak, portvin, pressad citron- och apelsinsaft samt rivet skal av frukterna samt socker. Rör om och koka upp, låt sjuda på svag värme cirka 5 minuter. Låt fruktmassan svalna och rör sedan i mandel, uppvispat ägg och äppeltärningar, mjöl med bakpulver, kryddor och smulat bröd. Blanda massan ordentligt.
Skeda upp den form. Täck smörgåspapper och sedan ugnsfolie. Grädda i vattenbad (ugnsform med hett vatten) i 160 grader i ugnen 3 timmar.
Julpuddingen kan ätas omgående om man vill eller lagras någon vecka och värmas i mikrovågsugn när den ska serveras. Konjakssmör (rör 50 g smör och en dl florsocker poröst och blanda försiktig i 1 msk konjak) är gott att servera till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar