onsdag 2 november 2011

Rejäl glögg

Den här hittade jag i Allers förra året.

Lägg 2 kanelstänger, 7 kryddnejlikor, 2 torkade pommeransskal, en bit torkad ingefära och 2 msk stötta kardemummakärnor i 2 dl portvin och låt dra ett dygn. Sila.

Från den här punkten kan man fortsätta på två sätt:
  1. Tillsätt 1 liter vin och c:a 2 dl råsocker och värm till sockret lösts. Tillsätt 1 dl maderia och 1/2 dl konjak.
  2. Gör ett extrakt genom att tillsätta 1 dl maderia och 1/2 dl konjak.
    Detta detta extrakt kan sedan blandas ut med 1 liter vin och 2 dl råsocker. Unvik helst att värma med maderia och konjak i. Värm istället enbart vinet tills sockret är löst.
Det här är min absoluta favoritglögg. Kraftig och rikgtigt julig.
Också en utmärkt "gåbortpresent" kring jul. Slå extraktet på en liten flaska och packa med råsocker och en liten instruktion om hur vin och socker skall tillsättas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar