onsdag 2 november 2011

Leif Mannerströms köttbullar

För er som orkar rulla köttbullar dessa de godaste jag vet. Receptet finns spritt på nätet, men ursprunget är Leif Mannerströms kokbok "Husmanskost".

400 g nötfärs
400 g blandfärs
1 dl gräddmjölk
1 dl ströbröd
1 ägg
½ dl vatten
2 medelstora kokta potatisar
2 små gula lökar
1 msk farinsocker
3 msk ansjovisspad
2 msk konc. kalvfond
2 msk Kikkoman soja
salt
nymalen vitpeppar.

Rör ihop gräddmjölken, ströbrödet, ägg och vatten till en lös smet. Låt dra i ca 10 minuter. Skala lökarna, riv en av lökarna på ett rivjärn, finhacka och stek den andra gyllenbrun. Mosa sönder den kokta potatisen med en gaffel. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet. Kom ihåg att köttbullssmet skall arbetas länge. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Rulla och stek.
Ett tips om man inte skall äta alla köttbullarna direkt, utan frysa in och värma senare, är att inte steka dem utan istället lägga dem på en plåt och tillaga i ugnen. Då får man ingen, eller bara lite, stekyta och risken för svarta köttbullar vid uppvärmningen blir mindre.

7 kommentarer:

 1. Hej!

  *Är det Kina eller Japan soya?

  SvaraRadera
 2. Sorry för det sena svaret. Kikkoman är en japansk soja.

  SvaraRadera
 3. Är det verkligen riktigt att köttfärssmeten ska arbetas länge? Så vitt jag vet är det tvärtom, annars blir köttbullarna sega. Är det här Mannerströms ord? Har erfarenhet av hårdsega köttbullar vid för lång bearbetning! Hur är det egentligen, Mannerström?

  SvaraRadera
 4. Det är min egen erfarenhet att köttbullarna blir bättre om smeten är väl bearbetad. I och för sig gör jag det aldrig med maskin. Du kan mycket väl ha rätt i att det finns en övre gräns för hur länge man skall älta smeten.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Hur länge ska man köra köttbullarna i ugnen om man tänker frysa in dem?
  Hur länge och hur många grader?
  Tack på förhand.
  /Dan

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Hur länge ska man köra köttbullarna i ugnen om man tänker frysa in dem?
  Hur länge och hur många grader?
  Tack på förhand.
  /Dan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledsen för det sena svaret. Om skall frysa köttbullarna vill jag att de skall vara genomgräddade utan stekyta. 150 grader i 15 minuter bör räcka. Skär sönder en och se om den är färdig.

   Radera