söndag 8 juli 2012

Rökgrillad lax

Det här receptet kräver en klotgrill med lock och man grillar med indirekt värme. Indirekt värme innebär att man inte har glöden  rakt under det som skall grillas. Jag brukar lägga briketterna på två sidor och lämna mitten för det som skall grillas.  Det är också viktigt att ha koll på temperaturen i grillen, så det krävs att den är utrustad med termometer. Nyare grillar brukar vara det, men om det inte är så kan man själv montera en rökgastermometer i locket. T.ex. artikelnummer 34-641 på Clas Ohlson funkar bra. Det kan vara lite lurigt att hålla temperaturen i grillen, men genom att prova sig fram hur mycket briktetter som krävs och reglera draget så kan man hålla en konstant temperatur ganska länge. Mer än c:a en timme kräver dock att man fyller på med briketter. Då är det praktiskt om dessa redan är tända, t.ex. i ett tändrör

Ingredienser:
Laxfilé med skinn
Chiliflakes
Fänkålsfrön
Salt

Förbered grillningen genom att lägga ett par nävar rökspån i blöt.

Stöt chiliflakes och fänkålsfrön lätt i en mortel. Krydda laxen men blandningen och salt. Lägg laxen med skinnsidan nedåt bredvid glöden på grillen. Lägg en handfull rökspån på  glöden och lägg på locket. Reglera draget så att temperaturen är 120-130 grader. Grilla 30-40 minuter beroende på hur tjock laxen är. Lägg på nya rökspån 1-2 gånger under tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar