söndag 8 juli 2012

Gillad högrev

Med lite förberedelser går det utmärkt att grilla annat än bakdelar och nöt och gris. Framdelskött ät dessutom smakrikare om det tillagas med lite omtanke. Här är ett recept på högrev. Just högrev krymper lite under tillagning och är inte särskilt drygt när folk börjar äta. Räkna med att ett kilo knappast räcker till mer än 3-4 personer. Receptet kräver att köttet förkokas ett par timmar. Det kan tyckas omständligt, men väl i grytan sköter det sig själv. Det går utmärkt, det är till och med en fördel, att göra det dagen innan.

Koka högreven med salt, lök och svartpepparkorn i 3-4 timmar beroende på storlek. Den skall vara så kokt att den delar sig när man försöker ta upp den med en gaffel. Just därför tar vi upp den försiktigt med en slev. Lägg köttet i en tajt behållare, så att det ligger lite i press, och ställ in i kylen någon timme.
När det är dags att grilla, ta fram köttet och skär i mindre bitar. Kom ihåg att i första hand skära över fibrerna, annars faller det sönder i småbitar. Det krävs en glace för att få smak på köttet. Grilla tills köttet får en stekyta och pensla med glacen under tiden.

Glace:
2 dl apelsinjuice
1 dl vitt vin
1 dl honung
½ hackad chilifrukt
2 hackade vitlöksklyftor.

Blanda samman och koka tills det tjocknar lite grand. Låt kallna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar