Sidor


torsdag 25 december 2014

Kallröka lax, igen


Tänker göra ett nytt försök att kallröka lax. Mellan förra inlägget och detta gjorde jag ett mindre lyckat försök i somras. Ett tips på nätet fick mig att sätta ett rökaggregat i ett gammalt kylskåp, i ett försök att hålla nere temperaturen. Den metoden kan jag inte nog avråda ifrån. DON'T TRY THIS AT HOME!. Värmen från rökaggregatet lyckades sätta eld på plasten i kylskåpets insida. Hade jag inte kommit i tid vet jag inte hur det slutat.

Den här gången skall jag använda Weber-smokern. Det bör gå nu när utomhustemperaturen närmar sig noll-strecket. Som tidigare saltas fisken med 1 dl fint havssalt på skinnsidan. Lägg i en panna med skinnsidan nedåt. Strö 0,75 dl fint havssalt blandat med 1 msk socker och 1 tsk nymald vitpeppar på ovansidan. Var mer frikostig på den tjockare delen. Låt ligga c:a 1 timme i rumstemperatur till det syns att vätska börjar lämna köttet. Strö över 0,75 dl grovt havssalt, som tidigare mer frikostigt på den tjockare delen. Täck med plast och sätt i kylen för lite drygt ett dygn. Skölj av överflödigt salt och torka noga med papper. Nu är fisken klar att röka.

Rökaggregatet från Jula i botten av smokern. Vattenbehållaren ovanför bör kunna kyla röken en del. Träbiten är al, som också kan köpas på Jula.


Fisken i smokern. Termometer i för kontroller att temperaturen inte överstiger 27-28 grader.

6-7 timmar senare har jag åstadkommit kallrökt lax. Vid drygt 5 grader i luften höll sig fisken under 20. Smaken tilltar med ett par dagars förvaring i kylen.

Jämfört med första försöket, som gjordes i klotgrillen, är röksmaken lite svagare. Förmodligen hänger det samman med den större volymen. Nästa gång skall jag försöka med ytterligare ett rökaggregat, för att åstadkomma kraftigare rökutveckling. Men lita på att det blir en nästa gång. Det här blev bra!


torsdag 27 november 2014

Punsch

Hur söt och/eller alkoholstarkt man tycker punschen skall vara är väldigt personligt. Här är ett par basrecept som kan användas som utgångspunkt för att blanda till sin egen punsch.

Först måste man göra en sockerlag. Redan där kan man passa på ett ge punchen lite syrlighet och färg. Följande behövs:

1,5 liter vatten
1 kg socker
3 msk farinsocker
1 tsk citronsyra
3 msk ättika (24 %)

Farinsockret kommer att ge lite färg åt punschen, citronsyran friskhet och ättikan gör lagen så simmig som man vill ha den.
Slå vattnet i en gryta och markera hur mycket den fyller. Ett knep är stoppa ned skaftet på en träslev och markera ytan med en blyertspenna. Slå i de övriga ingredienserna och koka upp under omrörning och förtsätt röra tills sockret löst sig. Låt nu alltihop sjuda på svag värme tills dess att mängden som återstår motsvarar den ursprugliga mängden vatten. Låt svalna.

Först en variant jag kallar standard. Den passar t.ex. bra att servera varm till ärtsoppa.

2 delar sockerlag
2 delar vodka
1 del arrak
1 del vitt vin.

Sen en lyxigare variant. Lite mer alkohol och smak. Passar däremot lite sämre att dricka varm.

4 delar sockerlag
4 delar vodka
1 del arrak
1 del mörk rom
1 del torr sherry
En skvätt cognac (ungefär 1/6 del)

Blanda och rör kraftigt en stund. Slå på flaska och låt mogna någon vecka.

Men som sagt, smaken är olika. Det gäller att prova sig fram.

onsdag 26 november 2014

Ärtsoppa

OK, ärtsoppa är väl inte det mest komplicerade att laga, men det finns ett par val att göra.
Detta behövs:

1 kg gula ärtor
3,5 liter vatten
3 stora gula lökar
3 morötter
1 matsked timjan
1 matsked mejram
2 matskedar färskriven ingefära
3 matskedar skånsk senap
1 kg rimmat fläsk
salt och vitpeppar

Börja med att lägga ärtorna i blöt i rikligt med vatten över natten. Slå av blötläggningsvattnet. Lägg ärtor, vatten, kryddor, grovt hackad lök, skivad morot och fläsk (i en bit eller så stora bitar som möjligt) i en rymlig gryta.
Alla har inte morötter i men jag tycker att det tillför en trevlig sötma.
Koka upp och skumma av.
Koka så länge att ärtorna mjuknar och suger upp vätskan. Skumma av synliga ärtskal under tiden. Om fläsket är i mindre bitar kan man behöva ta upp det lite tidigare. Ta upp fläsket, tillsätt senap och smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om soppan känns för tjock. Fläsket kan antingen skäras i småbitar och läggas i soppan eller serveras bredvid. Eller så serveras soppan som (nästan) vegetarisk.
Knäckebröd med ost och varm punsch också så är det perfekt.

fredag 7 november 2014

Fish and chips


Dags att ta fram fritösen igen för att göra fish and chips. Den här gången använder jag torskfilé, men vilken fast vit fisk som helst går bra. Däremot har jag sett att man skall undvika plattfisk. Att få till både potatis och fisk med en fritös är lite komplicerat, men det går. Pommesen görs enligt recept här.

Skala och skär potatisen i lämpligt stora bitar och koka c:a 5 minuter. Torka potatisen. Om man inte orkar kan man hoppa över att förkoka potatisen, men den blir bättre om man gör det.
Värm oljan till 130-140 grader och fritera potatisen c:a 5 minuter. Ta upp och lägg på ett papper så länge. Höj temperaturen på oljan till 160 grader. Skär fisken i lagom stora bitar och krydda med salt och peppar.


Vänd i vetemjöl, uppvispat ägg och panko-ströbröd. Det går med vanligt också, men panko ger den lite grövre ytan jag gillar. Fritera i c:a 5 minuter eller så länge att ytan får en fin färg.


Håll fisken varm i ungen på knappt 100 grader och höj temperaturen i oljan till 170-180 grader. Fritera potatisen c:a 5 minuter eller så länge att den får en trevlig färg.
Ett klassiskt tillbehör är vinäger, men citron och remouladsås funkar också bra.

söndag 26 oktober 2014

Laxfilé sous-vide

Mitt andra försök med sous-vide blir laxfilé. Återigen kryddar jag innan tillagning. Egentligen har jag inget belägg för att man skall göra så, annat än att det känns som att fisken får lite tid på sig att ta smak. Den här gången mortlar jag flingsalt och chiliflakes och gnider in fisken med. Värmaren sätts på 50 grader, för en försiktigt tillagad fisk. Vill man mer i riktning mot sushi är det 45 grader som gäller.
En halvtimme får man räkna med för att få rätt temperatur i hela fiskbiten. Under tiden kokar jag potatis och gör hollandaisesås.
Återigen en lite oinspirerad uppläggning, men det var fisken jag fokuserade på. Och fisken, den blev fantastisk! Perfekt genom hela biten. Det enda som känns ovant är att eftersom den är tillagad i så låg temperatur är den lite sval att äta jämfört med vad man är van vid.

Oxfilé sous-vide

Då var sous-vide-apparaten på plats. Den har modellen från Sanseire är egentligen en doppvärmare med cirkulator. Man sätter den alltså på en gryta eller ett tråg och vips: Sous-vide! Just den här säljs av coolstuff.se och ger nog med effekt och cirkulation för att kunna användas i behållare med mer än 20 liter vatten.

Första testen blir med oxfilé. Köttet skärs till tournedos-bitar  Jag väljer att krydda innan tillagning med en örtröra på bladpersilja, citron, vitlök, cayenne och olivolja. Det går säkert att krydda efter tillagningen också. Sen förpackas köttet i en återförslutningsbar plastpåse och läggs i 53-gradigt vatten för medium rare. I en del recept ser man att köttet skall vacuumförpackas, men det känns onödigt. En värmetålig plastpåse där luften pressas ut, så att den sjunker i vattnet, räcker. Ett tips är att hålla påsen öppen när den sänks ned. Då kommer trycker av vattnet att pressa ut luften.



 Idén är nu att köttet skall tillagas så länge att hela biten når sluttemperaturen, 53 grader, för medium rare. Det tar ungefär en timme, men skulle man glömma bort det gör det inget. De första timmarna lär det inte hända något som försämrar köttet. Vad som saknas nu är stekyta, men det fixas genom att "bränna av" köttbitarna på en torr het stekpanna.

Slutresultatet blir riktigt bra. En köttbit perfekt tillagad genom hela biten och med en stekyta längst ut. Det är dessutom nästan omöjligt att misslyckas. Köttet kommer ju att få den temperatur man valt för tillagningen.

Ta ingen notis till min taskiga "presentation". Här fokuserade jag bara på köttbiten.

lördag 18 oktober 2014

Coq au vin


Tänkte göra ett försök med Julia Childs coq au vin. Julia använde självfallet inte koncentrerad fond, men jag tycker det blir rätt bra. Istället för hel kyckling eller tupp kan man använda färdiga styckningsdetaljer. Lår och ben fungerar jättebra. För den som föredrar bröst går det också, men in min mening är det lite smaklöst.

Det här behövs:
1,2 - 1,5 kg kyckling (helst majs-) eller tupp.
1 flaska rött vin
1,5 msk koncentrerad kycklingfond
c:a 15 smålökar
250 g champinjoner. Så små som möjligt.
150 g rimmat sidfläsk
½ msk timjan
1 lagerblad
½ msk tomatpuré
½ dl konjak
1 knippa persilja

Skär fläsket i mindre bitar och bryn i lite smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Dela kycklingen i åtta delar, eller i så många bitar man vill. Bryn i fettet från fläsket och lägg över i grytan. Salta, peppra och lått steka försiktigt i 10 minuter. Slå i konjak, värm upp och flambera. Tillsätt vin och fond. Om vinet inte täcker kycklingen, fyll på med vatten. Tillsätt timjan, tomatpuré och lagerblad. Koka en dryg halvtimme, eller tills dess att kycklingen är färdig. Under tiden gör vi vid löken och champinjonerna.
Lägg svampen i en torr stekpanna och stek tills dess att de piper lite när trycker på dem. Tillsätt smör och stek tills de får en trevlig färg. Lägg undan för nu. Skala löken. Det går lättare om de skållas först. Bryn i smör och koka i buljong eller vin med persiljestjälkar och ett lagerblad tills de mjuknat.
Ta upp kycklingen ur grytan och red av såsen med lite majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Smaka av med salt och peppar. Här vill jag gärna bena ut kycklingen och lägga tillbaka köttbitarna in gryten, men vill man ha bitar med ben är det ett alternativ. Tillsätt löken och champinjonerna och koka ett par minuter. Garnera med persilja.
Servera men ris eller potatis.

tisdag 29 juli 2014

Renskavsgratäng

 
Ibland måste mat få vara enkelt. Här är ett recept som nästan bara innehåller halvfabrikat. Men vad ..., när temperaturen inte går under 30 grader på en hel vecka måste det få vara enkelt nån gång.
 
c:a 250 g penne
1 påse bearnaisesåspulver (2 dl sås)
1 burk creme fraiche (2 dl)
1 paket fryst renskav (c:a 250 g)
2 gula lökar
3 msk valfri chutney
1 msk färsk hackad dragon (eller 1 tsk torkad)
Riven ost (Västerbotten passar bra)
salt, peppar
 
Koka pastan enligt anvisningarna. Hacka löken och bryn den tillsammans med renskaven. Krydda med salt och peppar. Gör bearnaisesåsen och blanda i creme fraiche, chutney och dragon. Smaka av med salt och peppar.
Lägg den avrunna pastan i en form. Lägg i lök och renskav. Täck med såsen och strö riven ost överst. Gratinera i 175 grader varm ugn i drygt en halv timme.

tisdag 8 juli 2014

Stekt salt sill med löksås

En av sommarens finaste primörer är den nysaltade sommarsillen. Självfallet kan, och kanske skall, den ätas som den är med nypotatis, gräslök och gräddfil, men den blir också den underbar som stekt. Som komplement krävs en söt löksås för att balansera sältan.

Såsen görs av:
1 gul och en röd lök
1 knapp matsked vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk socker
1 msk kikkoman japansk soja

Dela och skicka löken tunt. Stek i smör tills att den tar lite färg. Stör över mjölet och späd med mjölk och grädde. Koka 5-6 minuter. Tillsätt socker och soja vid slutet av kokningen.

Lägg sillfiléerna i vatten ungefär en timme. Tiden avgör hur mycket av sältan som finns kvar, men en timme för sommarsill tycker jag ger en behaglig sälta. Panera sillfiléerna i rågmjöl, uppvispat ägg och ströbröd. Stek försiktigt i smör ett par minuter på var sida så att paneringen får en trevlig färg

söndag 1 juni 2014

Stekt sill, med en twist

Jag har alltid varit lite av en purist, på gränsen till gastronomisk fundamentalist, när det gäller den svenska husmanskosten. Det gör att jag egentligen anser att stekt sill, eller strömming som det heter i andra delar av landet, kryddas med salt och vitpeppar, vänds i grahamsmjöl, steks och serveras med potatismos, rårörda lingon och rårivna morötter. Det är i mina ögon så nära perfektion man kan komma. Vad är då poängen med att ändra? Jo, kan man skapa en annan rätt har man ju inte kört över den första. Jag fick syn på ett recept av Mannerström på Aftonbladets webisda som kändes värt att prova, och det blev en mycket lyckad, men helt ny rätt.

Fyllning
4 löskokta ägg (max 4-5 minuter)
1 gul lök
1/2 knippe dill
1/2 knippe gräslök
8 ansjovisfiléer

Finhacka lök, dill och gräslök. Mosa alltihop till en smet. Krydda sillfiléerna med salt och vitpeppar bred smeten på hälften av filéerna och lägga ihop två och två. Hur långt det räcker beror på hur stora filéerna är, men upp till 30 (15 dubbla) normalstora bör det räcka till. Vänd de dubbla filéerna i grahamsmjöl och stek ett par minuter på var sida.

Sås
2 dl crème fraiche
2 msk smör
1 msk finhackad gräslök
1 msk mild kaviar (Egentligen skall det vara Slotts)
Ansjovisspad
Vitpeppar

Smält créme fraiche i en gryta. Blanda i smör, gräslök, och kaviar. Smaka av med ansjovisspad och vitpeppar.

Servers med dillpotatismos (ungefär ett halvt knippe finhackad dill till ett kilo potatis)

fredag 30 maj 2014

Carolina style pulled pork

Tyvärr strejkade kameran, så mitt första försök med pulled pork i smokern dokumenteras utan bilder.
Utgångspunkten idag var en fläskkarré på 2,5 kg. I efterhand var det nog inte så smart. Det var näst intill omöjligt att nå rätt temperatur, 88 C. Nästa gång blir det två stycken mindre bitar. Tipset jag sett var att tillagningen skulle ta 2-3 timmar per kilo, men det blev väsentligt mer än så.

Nåväl, till receptet. Förs en rub att gnida in köttet med.
Blanda
2 matskedar salt
2 matskedar socker
2 matskedar farinsocker
2 matskedar malen kummin
2 matskedar chili pulver
2 matskedar svartpeppar
1 matsked cayennepeppar
3 matskedar paprika
 
Sen behövs en sås till köttet.
1,5 dl senap
0,75 dl socker
3 msk farinssocker
1 dl äppelcidervinäger
3 msk vatten
2 msk  chilipulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar
1/4 tsk cayennepeppar
1/2 tsk soya
2 msk smör
Blanda ihop och koka försiktigt i c:a 30 minuter
 
Nu gäller det bara att gnida i köttet med rubben, lägga i smokern och hålla temperaturen på drygt 100 C och lägga i rökträ i önskad omfattning. Köttet går lätt att "pulla" när det nått 85-90 C, men är egentligen fullt ätbart strax över 70 C. Servera med sallad och såsen i hamburgerbröd.

söndag 18 maj 2014

Grilltips


Nu har grillsäsongen dragit i gång på allvar. För oss som vid sällsynta tillfällen kan tycka  att det är värt pengarna att tillaga de dyrare bitarna, ryggbiff eller till och med oxfilé, finns det kryddningar som kan göra det lite intressantare. Jag kan tycka att man ibland har lite för stor respekt för det dyrare köttet och inte vågar krydda med annat än salt och svartpeppar. Visst, köttsmaken kan stå för sig själv, men så intressant tycker jag inte att rygg- och/eller oxfilé är. Så här är ett par recept  på kryddningar som lämpar sig för det dyrare bakdelsbitarna. Man stöter/blandar man ingredienserna till en pasta som köttet gnids in med 15-30 minuter innan det går på grillen.

Persilja/citron

2 msk fint hackad bladpersilja
2 tsk rivet citronskal
2 tsk citronsaft
1 hackad vitlök
1 rågat kryddmått cayennepeppar
2 tsk flingsalt
3 msk olivolja

Rosmarin

3 msk hackad rosmarin
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk flingsalt
1 msk svartpeppar
3 msk olivolja

Cowboy

En variant som kanske inte skall användas till filé, men som funkar utmärkt till entrecote.

2 tsk anchochilipulver
2 tsk salt
1 tsk paprikapulver
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk svartpeppar
1 msk olivolja


lördag 10 maj 2014

Barbequegrillade revben


Dags för första försöket med nya smokern. Nu gäller det bara att komma på hur grejorna fungerar, så jag väljer ett rättframt recept på revben från Webers manual. Jag börjar med receptet. I slutet av texten finns mina slutsatser kring hur smokern bör hanteras.

En torr rub bestående av (räcker till c:a 2 kg kött):
4 tsk salt
3 tsk chilipulver
3 tsk vitlökspulver
3 tsk farinsocker
3 tsk paprikapulver
2 tsk malen timjan
2 tsk malen kummin
1 tsk svartpeppar

och en glace med
1 dl äppeljuice
1/2 dl äppelvinäger
3 msk olivolja

Dessutom behöver vi en sås:
1,5 dl ketchup
0,5 dl äppelcidervinäger
1 msk Worcestershiresås
1 msk sirap
1/2 tsk chilipulver

Blanda ingredienserna till rubben och gnid in köttet. Blanda glacen för att ha till senare.

Nu är det dags att sätta fart på smokern

Först laddas den med briketter. I det här fallet har jag tänt dem i förväg i ett tändrör.


Sen sätts apparaten ihop och laddas med köttet.

 
På med ett par bitar rökträ i glöden. Sen är det bara att se till att temperaturen håller sig runt 125 grader i 4-5 timmar. Pensla med glacen ett par gånger under tiden.
 
Medan köttet grillas blandas ingredienserna i såsen och kokas försiktigt ett par minuter. Pensla köttet en gång med såsen vid slutet av grillningen. Servera med såsen som tillbehör.
 
Det här lärde mig en hel del om hur smokern fungerar. I mitt fall är det en Weber Smokey Mountain 47 cm. För att hålla c:a 125 grader från början krävs knappt 50 briketter. Temperaturen kan initialt bli lite hög, men det går nog att leva med. Man sänker den med luftflödet, men det kräver viss aktsamhet. Ventilen i locket skall alltid vara öppen. Av de tre ventilerna i botten bör minst en vara öppen (eller delvis öppen) för att inte glöden skall falna. När temperaturen börjar sjunka öppnas ventilerna i botten efter hand. När man inte kan öppna mer och temperaturen sjunker ned mot 100 grader lägger man i 5-6 nya briketter (de kommer själva att ta fyr av värmen). Då stiger temperaturen efter en stund så att man för strypa luftflödet igen. Röken skapade jag med s.k. chunks, större bitar av rökträ. Tre sådan en gång i timmen, eller när man märker att röken upphört, verkar vara lagom. Allt detta gjordes vid 12-13 graders utetemperatur. Är det väsentligt varmare kan det nog bli lite annorlunda.
 
 
 


lördag 29 mars 2014

Laxpudding


En alltför sällan serverad klassiker från det svenska köket. Man kan hitta recept med alla sorters lax, men jag föredrar absolut den rimmade.

Proportionerna är ungefär som ingredienserna i listan nedan. Ändra totala mängden beroende på hur stor pudding du vill göra.

800g färsk lax
800 g kall kokt potatis
2 stora gula lökar
1 knippe dill
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Skär laxen i tunna skivor. Strö salt på en tallrik. Lägg på laxskivorna och salta lite mellan varje lager och ovanpå. Ställ kallt ett par timmar. Köper man rimmad lax slipper man detta, men den kan vara lite svår att få tag i.
Ta fram laxen, skölj hastigt bort överflödigt salt och torka av. Klä en form med löstagbar kant med laxskivorna så att en bit hänger utanför kanten. Varva lax, skivad potatis, lök och grovt hackad  dill i formen. Salta och peppra då och då. Tänk på att den rimmade laxen är ganska salt.
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde med salt och peppar. Häll i formen och avsluta med att vika in laxskivorna över puddingen.
Grädda c:a 40 minuter på 200 grader i ugnen. Kontrollera att äggröran satt sig. Garnera med dillkvistar.

Serveras med smält smör smaksatt med kaviar och ansjovisspad.

söndag 2 mars 2014

Kallröka lax


Bestämde mig för att göra ett försök att kallröka lax med grejor jag har hemma eller som kan köpas för en billig peng. Den stora klotgrillen (Weber 57 cm) får tjänstgöra som röklåda. Röken fixas med ett aggregat från Jula för 399 kronor. Rökträ finns också att få på Jula. Den osäkra faktorn är om temperaturen kan hållas tillräcklig låg, under 30 grader i fisken. Det visade sig vara det svåra. Jag hade rökaggregatet tillsammans med fisken i grillen och trots en utetemperatur på bara ett par plusgrader så steg temperaturen i fisken till drygt 30 grader efter c:a 6 timmar. Till nästa gång får jag komma på ett sätt att ha aggregatet längre bort och leda röken till grillen. Ett annat tips jag sett är att ha rökaggregatet och fisken i ett kylskåp som ställs in på maximal kyla.
Men även om mitt första försök kanske inte var perfekt, gott blev det i varje fall!

Fisken skall gravas först. Jag hittade ett recept på en fiskechatt. Mängderna gäller för en hel filé från en ganska stor fisk, men mängden skall inte varieras särskilt mycket (kanske -10% per kilo fisk)
Strö 1 dl fint havsalt på skinnsidan. Lägg filén med skinnsidan nedåt. Blanda 0,75 dl fint havssalt med 2 msk socker och en tsk vitpeppar. Sprid över filen. Var mera frikostig på den tjockare delen. Vänta 1 timme och strö sedan över 0,75 dl grovt havssalt. Samma sak här, mest på det tjockaste. Täck med plast och ställ i kylen 25-26 timmar.

Skölj fisken hastigt i vatten för att ta bort överflödigt salt och torka den väl med papper. Röka fisken i 6-7 timmar och se till att temperaturen i den inte överstiger 30 grader.

Jag har sett att en del hävdar att den rökta fisken tjänar på att "ligga till" sig en vecka i kylen, men jag är lite tveksam till hållbarheten.





lördag 1 mars 2014

Biff Stroganoff


Nu skall jag göra ett försök med Greve Stroganoffs klassiska gryta. Få maträtter är så misshandlade i det svenska köket som "Stroganoff". Min uppfattning är att denna ryska rätt skall ha en tydlig syrlighet, som i det här receptet kommer från senapen och gräddfilen. Krossade tomater eller ej i biff Stroganoff är föremål för diskussion, men jag gillar smaken det ger. Jag tror att originalet görs på oxfilé, men det känns lite overkill. Själv använder jag rostas, en styckningsdetalj med ett rimligt pris som fungerar utmärkt.

Till 0,5 kg mört kött (oxfilé, ryggbiff, rostas) behövs.

300 g champinjoner
1 stor gul lök
1 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
2 msk dijonsenap
1 burk krossade tomater
1 hackad saltgurka (inlagd smörgåsgurka går också om det är det du har hemma)
3 dl gräddfil (hittar du smetana så ta det)
En nypa socker
vatten
salt och svartpeppar

Börja med att lägga de skivade champinjonerna i en stor torr stekpanna. När det mesta av vätskan försvunnit, tillsätt smör och bryn champinjonerna. Ta upp och lägg undan för nu. Hacka löken och stek mjuk i smör. Skär köttet i långa strimlor och lägg i pannan tillsammans med löken. Salta och peppra. När köttet är brynt, ha i svampen igen och pudra över mjölet. Tillsätt tomatpuré, senap och krossade tomater. Häll i lite vatten så att det får en vettig konsistens för att kunna koka 5-6 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar. Tillsätt grädfil och saltgurka och låt bli varmt igen.

fredag 31 januari 2014

Pommes Frites

I julas köpte jag en fritös på julrean på Kjell och Company. Det kommer säkert att dyka upp en del fritering hör i fortsättningen.
Vi börjar med pommes frites. Receptet kommer från "The Fabulous Baker Brothers", ett engelskt matlagningsprogram från Channel 4 som man brukar kunna hitta på någon lågbudgetkanal då och då.

Skala och skär potatisen i den form du finner lämplig.
Koka c:a 5 minuter.
Ta upp och torka potatisen.
Fritera c:a 5 minuter i 150 grader.

Så här långt kan man förbereda dagen innan om man vill. Förvara potatisen i kylskåpet.

Fritera just innan servering i 180 grader tills potatisen har fått en trevlig färg. Det tar c:a 5 minuter. Salta.

Fritera inte mer än vad som äts omgående. Potatisen vinner absolut inte på att ligga. Laga istället mer under måltiden.

lördag 18 januari 2014

Slow cooking (georgiskt gryta)

Tänkte göra lite försök med "slow cooking", eller slökokning som är en svensk översättning jag sett. Häromsisten köpte jag en enkel elektrisk kokare med två temperaturlägen. Den låga temperaturen gör att man tillagar kött utan att tillsätta vätska. Den som behövs dras ur köttet istället.
Nedanstående recept på georgisk köttgryta publicerades i DN i början av året. Det tar sin tid att tillaga. Totalt lite drygt 6 timmar i slökokaren.

Till 1 kg nötkött (högrev eller nåt sånt) går det åt:
1 tsk salt
3 gula lökar
150 g smör
1 dl tomatpuré
2 lagerblad
2 ½ dl vatten
mot slutet:
800 g skalad och tärnad potatis
1 dl hackad koriander
1 dl hackad basilika
1 grovhackad grön paprika
1 grovhackad röd paprika

Putsa köttet och skär det i 3–4 centimeterstora kuber. Salta runtom. Skala och hacka löken. Lägg allt som det som det är i slökokaren (utan vatten eller fett) och låt gå på högre nivån i 1 timme.
Tillsätt smör, tomatpuré, lagerblad och vatten. Låt gå 4 timmar på låg effekt.
Tärna potatisen i ungefär cm-stora bitar. Hacka örterna och paprikorna. Lägg ner alltsammans i grytan och låt den gå 2 timmar till. Smaka av med svartpeppar och salt (gör gärna avsmakningen under sista timmen så att smakerna hinner sätta sig lite)
Strö över 1 dl granatäpplekärnor och 1 dl valnötter vid serveringen.