torsdag 27 november 2014

Punsch

Hur söt och/eller alkoholstarkt man tycker punschen skall vara är väldigt personligt. Här är ett par basrecept som kan användas som utgångspunkt för att blanda till sin egen punsch.

Först måste man göra en sockerlag. Redan där kan man passa på ett ge punchen lite syrlighet och färg. Följande behövs:

1,5 liter vatten
1 kg socker
3 msk farinsocker
1 tsk citronsyra
3 msk ättika (24 %)

Farinsockret kommer att ge lite färg åt punschen, citronsyran friskhet och ättikan gör lagen så simmig som man vill ha den.
Slå vattnet i en gryta och markera hur mycket den fyller. Ett knep är stoppa ned skaftet på en träslev och markera ytan med en blyertspenna. Slå i de övriga ingredienserna och koka upp under omrörning och förtsätt röra tills sockret löst sig. Låt nu alltihop sjuda på svag värme tills dess att mängden som återstår motsvarar den ursprugliga mängden vatten. Låt svalna.

Först en variant jag kallar standard. Den passar t.ex. bra att servera varm till ärtsoppa.

2 delar sockerlag
2 delar vodka
1 del arrak
1 del vitt vin.

Sen en lyxigare variant. Lite mer alkohol och smak. Passar däremot lite sämre att dricka varm.

4 delar sockerlag
4 delar vodka
1 del arrak
1 del mörk rom
1 del torr sherry
En skvätt cognac (ungefär 1/6 del)

Blanda och rör kraftigt en stund. Slå på flaska och låt mogna någon vecka.

Men som sagt, smaken är olika. Det gäller att prova sig fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar