fredag 7 november 2014

Fish and chips


Dags att ta fram fritösen igen för att göra fish and chips. Den här gången använder jag torskfilé, men vilken fast vit fisk som helst går bra. Däremot har jag sett att man skall undvika plattfisk. Att få till både potatis och fisk med en fritös är lite komplicerat, men det går. Pommesen görs enligt recept här.

Skala och skär potatisen i lämpligt stora bitar och koka c:a 5 minuter. Torka potatisen. Om man inte orkar kan man hoppa över att förkoka potatisen, men den blir bättre om man gör det.
Värm oljan till 130-140 grader och fritera potatisen c:a 5 minuter. Ta upp och lägg på ett papper så länge. Höj temperaturen på oljan till 160 grader. Skär fisken i lagom stora bitar och krydda med salt och peppar.


Vänd i vetemjöl, uppvispat ägg och panko-ströbröd. Det går med vanligt också, men panko ger den lite grövre ytan jag gillar. Fritera i c:a 5 minuter eller så länge att ytan får en fin färg.


Håll fisken varm i ungen på knappt 100 grader och höj temperaturen i oljan till 170-180 grader. Fritera potatisen c:a 5 minuter eller så länge att den får en trevlig färg.
Ett klassiskt tillbehör är vinäger, men citron och remouladsås funkar också bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar