onsdag 26 november 2014

Ärtsoppa

OK, ärtsoppa är väl inte det mest komplicerade att laga, men det finns ett par val att göra.
Detta behövs:

1 kg gula ärtor
3 liter vatten
4 gula lökar
3 morötter
2 teskedar timjan
2 teskedar mejram
3 matskedar skånsk senap
1 kg rimmat fläsk
salt och vitpeppar

Börja med att lägga ärtorna i blöt i rikligt med vatten över natten. Slå av blötläggningsvattnet. Lägg ärtor, vatten, kryddor, klyftad lök, grova bitar morot (~20 mm) och fläsk (i en bit eller så stora bitar som möjligt) i en rymlig gryta.
Här kan man göra ett val. Löken kommer att koka sönder så att den knappast syns, men har man något emot att se lökbitar kan man lägga i dem hela och ta upp vid slutet av kokningen. Det är inte heller alls som har morötter i men jag tycker att det tillför en trevlig sötma.
Koka upp och skumma av.
Koka så länge att ärtorna mjuknar och suger upp vätskan. Skumma av synliga ärtskal under tiden.Om fläsket är i mindre bitar kan man behöva ta upp det lite tidigare. Ta upp fläsket, tillsätt senap och smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om soppan känns för tjock. Fläsket kan antingen skäras i småbitar och läggas i soppan eller serveras bredvid. Eller så serveras soppan som (nästan) vegetarisk.
Knäckebröd med ost och varm punsch också så är det perfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar