torsdag 25 december 2014

Kallröka lax, igen


Tänker göra ett nytt försök att kallröka lax. Mellan förra inlägget och detta gjorde jag ett mindre lyckat försök i somras. Ett tips på nätet fick mig att sätta ett rökaggregat i ett gammalt kylskåp, i ett försök att hålla nere temperaturen. Den metoden kan jag inte nog avråda ifrån. DON'T TRY THIS AT HOME!. Värmen från rökaggregatet lyckades sätta eld på plasten i kylskåpets insida. Hade jag inte kommit i tid vet jag inte hur det slutat.

Den här gången skall jag använda Weber-smokern. Det bör gå nu när utomhustemperaturen närmar sig noll-strecket. Som tidigare saltas fisken med 1 dl fint havssalt på skinnsidan. Lägg i en panna med skinnsidan nedåt. Strö 0,75 dl fint havssalt blandat med 1 msk socker och 1 tsk nymald vitpeppar på ovansidan. Var mer frikostig på den tjockare delen. Låt ligga c:a 1 timme i rumstemperatur till det syns att vätska börjar lämna köttet. Strö över 0,75 dl grovt havssalt, som tidigare mer frikostigt på den tjockare delen. Täck med plast och sätt i kylen för lite drygt ett dygn. Skölj av överflödigt salt och torka noga med papper. Nu är fisken klar att röka.

Rökaggregatet från Jula i botten av smokern. Vattenbehållaren ovanför bör kunna kyla röken en del. Träbiten är al, som också kan köpas på Jula.


Fisken i smokern. Termometer i för kontroller att temperaturen inte överstiger 27-28 grader.

6-7 timmar senare har jag åstadkommit kallrökt lax. Vid drygt 5 grader i luften höll sig fisken under 20. Smaken tilltar med ett par dagars förvaring i kylen.

Jämfört med första försöket, som gjordes i klotgrillen, är röksmaken lite svagare. Förmodligen hänger det samman med den större volymen. Nästa gång skall jag försöka med ytterligare ett rökaggregat, för att åstadkomma kraftigare rökutveckling. Men lita på att det blir en nästa gång. Det här blev bra!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar