lördag 29 mars 2014

Laxpudding


En alltför sällan serverad klassiker från det svenska köket. Man kan hitta recept med alla sorters lax, men jag föredrar absolut den rimmade.

Proportionerna är ungefär som ingredienserna i listan nedan. Ändra totala mängden beroende på hur stor pudding du vill göra.

800g färsk lax
800 g kall kokt potatis
2 stora gula lökar
1 knippe dill
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Skär laxen i tunna skivor. Strö salt på en tallrik. Lägg på laxskivorna och salta lite mellan varje lager och ovanpå. Ställ kallt ett par timmar. Köper man rimmad lax slipper man detta, men den kan vara lite svår att få tag i.
Ta fram laxen, skölj hastigt bort överflödigt salt och torka av. Klä en form med löstagbar kant med laxskivorna så att en bit hänger utanför kanten. Varva lax, skivad potatis, lök och grovt hackad  dill i formen. Salta och peppra då och då. Tänk på att den rimmade laxen är ganska salt.
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde med salt och peppar. Häll i formen och avsluta med att vika in laxskivorna över puddingen.
Grädda c:a 40 minuter på 200 grader i ugnen. Kontrollera att äggröran satt sig. Garnera med dillkvistar.

Serveras med smält smör smaksatt med kaviar och ansjovisspad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar