lördag 10 maj 2014

Barbequegrillade revben


Dags för första försöket med nya smokern. Nu gäller det bara att komma på hur grejorna fungerar, så jag väljer ett rättframt recept på revben från Webers manual. Jag börjar med receptet. I slutet av texten finns mina slutsatser kring hur smokern bör hanteras.

En torr rub bestående av (räcker till c:a 2 kg kött):
4 tsk salt
3 tsk chilipulver
3 tsk vitlökspulver
3 tsk farinsocker
3 tsk paprikapulver
2 tsk malen timjan
2 tsk malen kummin
1 tsk svartpeppar

och en glace med
1 dl äppeljuice
1/2 dl äppelvinäger
3 msk olivolja

Dessutom behöver vi en sås:
1,5 dl ketchup
0,5 dl äppelcidervinäger
1 msk Worcestershiresås
1 msk sirap
1/2 tsk chilipulver

Blanda ingredienserna till rubben och gnid in köttet. Blanda glacen för att ha till senare.

Nu är det dags att sätta fart på smokern

Först laddas den med briketter. I det här fallet har jag tänt dem i förväg i ett tändrör.


Sen sätts apparaten ihop och laddas med köttet.

 
På med ett par bitar rökträ i glöden. Sen är det bara att se till att temperaturen håller sig runt 125 grader i 4-5 timmar. Pensla med glacen ett par gånger under tiden.
 
Medan köttet grillas blandas ingredienserna i såsen och kokas försiktigt ett par minuter. Pensla köttet en gång med såsen vid slutet av grillningen. Servera med såsen som tillbehör.
 
Det här lärde mig en hel del om hur smokern fungerar. I mitt fall är det en Weber Smokey Mountain 47 cm. För att hålla c:a 125 grader från början krävs knappt 50 briketter. Temperaturen kan initialt bli lite hög, men det går nog att leva med. Man sänker den med luftflödet, men det kräver viss aktsamhet. Ventilen i locket skall alltid vara öppen. Av de tre ventilerna i botten bör minst en vara öppen (eller delvis öppen) för att inte glöden skall falna. När temperaturen börjar sjunka öppnas ventilerna i botten efter hand. När man inte kan öppna mer och temperaturen sjunker ned mot 100 grader lägger man i 5-6 nya briketter (de kommer själva att ta fyr av värmen). Då stiger temperaturen efter en stund så att man för strypa luftflödet igen. Röken skapade jag med s.k. chunks, större bitar av rökträ. Tre sådan en gång i timmen, eller när man märker att röken upphört, verkar vara lagom. Allt detta gjordes vid 12-13 graders utetemperatur. Är det väsentligt varmare kan det nog bli lite annorlunda.
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar