söndag 2 mars 2014

Kallröka lax


Bestämde mig för att göra ett försök att kallröka lax med grejor jag har hemma eller som kan köpas för en billig peng. Den stora klotgrillen (Weber 57 cm) får tjänstgöra som röklåda. Röken fixas med ett aggregat från Jula för 399 kronor. Rökträ finns också att få på Jula. Den osäkra faktorn är om temperaturen kan hållas tillräcklig låg, under 30 grader i fisken. Det visade sig vara det svåra. Jag hade rökaggregatet tillsammans med fisken i grillen och trots en utetemperatur på bara ett par plusgrader så steg temperaturen i fisken till drygt 30 grader efter c:a 6 timmar. Till nästa gång får jag komma på ett sätt att ha aggregatet längre bort och leda röken till grillen. Ett annat tips jag sett är att ha rökaggregatet och fisken i ett kylskåp som ställs in på maximal kyla.
Men även om mitt första försök kanske inte var perfekt, gott blev det i varje fall!

Fisken skall gravas först. Jag hittade ett recept på en fiskechatt. Mängderna gäller för en hel filé från en ganska stor fisk, men mängden skall inte varieras särskilt mycket (kanske -10% per kilo fisk)
Strö 1 dl fint havsalt på skinnsidan. Lägg filén med skinnsidan nedåt. Blanda 0,75 dl fint havssalt med 2 msk socker och en tsk vitpeppar. Sprid över filen. Var mera frikostig på den tjockare delen. Vänta 1 timme och strö sedan över 0,75 dl grovt havssalt. Samma sak här, mest på det tjockaste. Täck med plast och ställ i kylen 25-26 timmar.

Skölj fisken hastigt i vatten för att ta bort överflödigt salt och torka den väl med papper. Röka fisken i 6-7 timmar och se till att temperaturen i den inte överstiger 30 grader.

Jag har sett att en del hävdar att den rökta fisken tjänar på att "ligga till" sig en vecka i kylen, men jag är lite tveksam till hållbarheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar