onsdag 30 oktober 2013

Kalopstävling. 1 - Leif Mannerström

Har haft lite tankar kring hur jag lagar kalops. Det är en rätt man tror att man kan och lagar lite "på känsla". Men att par gånger har jag tyckt att det blivit mindre lyckat och inte förstått varför. Därför har jag letat upp ett par recept jag tänker laga här och ge mig på en bedömning också.

Vi börjar med Mannerström och hans recept ur "Husmanskost"

Till 2 kg kött (högrev, bog, bringa, grytbitar...) går det åt
2 gula lökar
2 morötter
6 lagerblad
15 kryddpepparkorn
5 nejlikor
2 msk ansjovisspad
½ msk vetemjöl

Skär kötter i bitar, bryn och lägg över i en gryta. Skär lök och morötter i rejäla bitar och lägg i grytan. Pundra över vetemjöl och blanda lite. Häll i vatten så att det täcker och tillsätt övriga ingredienser. Koka i 1½ - 2 timmar beroende på köttet. Det skall kokas ordentligt mört. Smaka av ett par gånger under tiden och krydda med salt och svartpeppar. Red av med vetemjöl utrört i vatten på slutet om kalopsen känns för tunn.

Omdöme:
Den känns lite tunn i smaken. Det krävs en hel del salt för att få upp smakerna. Men när det är gjort är den bra, om än kanske för lite smak av kryddpeppar. Jag skulle vilja krydda köttet med salt och peppar efter stekningen och fördubbla mängden kryddpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar