söndag 6 oktober 2013

Äppelmos

Jag har tidigare skrivit att äppelmos inte tillhör det bästa man kan ha sina äpplen till. Dock blev det så mycket i år att det faktiskt blev mos också (förutom chutneyn förståss). Receptet här kommer från Coops hemsida. Mängden socker bygger på ganska syrliga äpplen, men man har egentligen inget val. Sockermängden krävs för hållbarheten. Använder man sötare äpplen kan nog en del tycka att moset blir i det sötaste laget.

Till 2 kg äpplen går det åt:
2 dl vatten
6 dl socker
1 krm askorbinsyra
2 krm natriumbensoat

Sätt ugnen på 120 grader och sätt in rengjorda burkar.
Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar. Koka med vattnet tills äppelbitarna är så mjuka att de kan mosas. Det tar kanske en halvtimme. Nu kommer vi till ett val. Vill man ha moset lite grövre räcker det med att bearbeta det med en potatisstöt. Jag gör det enkelt för mig och kör en stund med mixerstaven, men då blir det ganska fint. Tillsätt sockret och askorbinsyran (lös upp den i lite av moset först). Koka 5-10 minuter. Tillsätt natriumbensoat (lös upp den också i lite mos innan). Häll upp i de varma burkarna och sätt på locket direkt.
Coops recept säger att det går att lagra minst sex månader i kylskåp, men jag är rätt säker på att det håller längre än så.
Det här går att göra med mindre mängd socker, men då måste det frysas in om det skall sparas mer än ett par veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar