Sidor


fredag 13 december 2013

Chili con carne

Har funderat ett tag på att laga chilin som vännen Thw tipsade om redan i våras. Nu känns det som att vädret blivit lämpligt för en riktigt god chili. Som alla vet innehåller chili con carne INTE köttfärs, tomatsås, eller bönor. Riktig chili består av chilifrukt och kött.
Jag har halverat det ursprungliga receptet för att få en rimligare mängd mat.

Till 2,5 kg kött (högrev, bog eller nåt sånt) går det åt:
2-3 anchochili
1 chipotle
3 birdseye
2 jalapeno
5 klyftor vitlök
0,7 dl mjöl
1,5 dl chilipulver
1 msk koncentrerad köttfond
1 msk spiskummin
1 msk oregano
1 msk mald koriander
1 par flaskor Corona
1 tsk socker

Koka den torkade chilin i 15 minuter och ställ att svalna. Hacka vitlöken grovt, bryn och lägg i grytan. Skär köttet i ett par cm stora tärningar, bryn runt om och lägg i grytan. Blanda mjöl och chilipulver och pudra över köttet. Rensa chilin från stjälkar och frön och hacka den (mosa den kokta med en gaffel). Häll i öl och det mesta av vattnet chilin kokat i så att det täcker köttet. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp. Nu är det bara att luta sig tillbaka 3-4 timmar i väntan på att köttet kokar sönder. Smaka av under tiden med salt och återstoden av kokvattnet.

Bryner kött och kokar chili.

Så, nu klara det sig själv ett par timmar.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar