Sidor


söndag 13 oktober 2013

Bästa äppelkakan

För ganska många år sedan hörde jag ett recept i P1:s program Meny. Det var en tysk variant på äppelkaka av Karin Fransson, som var helt fantastisk. Tyvärr slarvade jag bort receptet och lyckades inte få tag i det via Meny heller. Men undrens tid är inte förbi. Igår hittade jag det på namnam.se. Det lär finnas i Karin Franssons kokbok "Sju årstider". Den är väl så långt ifrån den klassiska skånska "eblakagan" man kan komma, men god är den. Bara pajskalet med socker, kakao och kardemumma är en smakupplevelse i sig.

Här receptet för ungefär 10 personer.

MÖRDEG:
1 ägg
1 dl strösocker
80 g smör, kallt i små bitar
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk kakao
½ tsk kardemumma, mald

ÄPPELFYLLNING:
2 msk strösocker
2 tsk kanel, mald
4 äpplen, medelstora ca 600 g, hackade
3 msk marsan vaniljkräm för kokning
3 msk strösocker
4 dl torr äppelcidr

ÖVERSTA LAGRET:
1½ dl gräddfil
2 äggulor
1 dl strösocker
2 äggvitor
1 krm salt
3 msk flagad mandel


Sätt ugnen på 175 grader.

 MÖRDEG:
Blanda alla ingredienserna i en matberedare. Eller hacka ihop degen för hand på bakbordet. Tryck ihop degen tills den blir smidig. Kavla ut den och klä en rund form med löstabar botten. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylen.

ÄPPELFYLLNINGEN:
Blanda 2 msk socker och kanel, strö det över de hackade äpplena och lägg dem i pajskalet.
Vispa samman marsanpulver, 3 msk socker och cider eller juice i en kastrull och koka som det står på paketet. Låt krämen svalna lite och bred den över äpplena.
Ställ formen på ett galler i nedre delen av ugnen. Grädda cirka 30 minuter.

ÖVERSTA LAGRET:
Blanda gräddfil, gulor och hälften av sockret i en skål. Vispa äggvitorna med salt till skum. Tillsätt resten av sockret och vipsa tills det blir som marängsmet. Vänd ner gräddfilsmeten och bred blandningen över kakan. Strö över mandeln. Fortsätt att grädda kakan 20-30 minuter. Kolla så att den inte får för mycket färg. Blir den för brun kan man lägga över ett bakplåtspapper.

Låt kakan svalna helt och sikta över lite florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar