Hej och välkommen till Mattomten. Denna blogg började som en samling recept på julmat som jag tyckte var värda att dokumentera. Numera försöker jag samla de flesta recept jag tycker är intressanta här. Det är lite struligt att söka recept, men i sökfunktionen längst upp kan man söka på all text i bloggen.
lördag 28 september 2013
Leverstuvning
Enkelt och gott, men tyvärr lite bortglömt och behäftat med ett oförtjänt dåligt rykte. Just det här receptet kommer från ICAs rutiga kokbok.
c:a 1/2 kg nötlever
150 g tarnat bacon eller pancetta
2 gula lökar
2 msk vetemjöl
2 dl buljong
1 1/2 dl vispgrädde
Salt
Vitpeppar
En skvätt sherry
Smör att steka i.
Skala och hacka löken. Skär levern i cm-stora kuber (eller hur stora man önskar). Bryn bacontärningarna. Stek löken mjuk i baconfettet. Torka leverbitarna och bryn i smör ett par minuter. Salta och peppra. Lägg tillbaka lök och bacon i pannan och pudra över mjölet. Tillsätt buljong och grädde och koka ihop 5-6 minuter. Smaka av med sherry, salt och peppar.
Det klassiska är att äta med ris. Med lite mindre leverbitar kan man fylla krustader och servera som förrätt.
Etiketter:
Husmans
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar