lördag 8 augusti 2015

Kycklingburgare


Varför inte göra burgare på kycklingkött istället för nöt någon gång? Lite lättare för magen och fräschare att äta.
Bäst blir det om man maler färsen själv. 50/50 bröst- och lårfilé blir lagom. Lårfilén behövs för att tillföra lite fett och smak. Självfallet fungerar det med färdig kycklingfärs också. Receptet här ger lite sting i.o.m. jalapeñofrukterna. Vill man ha lite mer "tryck"kan man ha i lite pepparsås också.

Till 1 kg kycklingfärs behövs
3 finhackade jalapeñofrukter
1 dl finhackad vårlök (det vita och det ljusgröna)
2 msk limejuice
2 tsk malen ingefära
2 tsk farinsocker
1 rågad tsk torkad timjan
1 rågad tsk malen krydpeppar
1 tsk salt
(½ tsk start pepparsås)


Börja med att mala kycklingen. Eller, som sagt, använd färdig färs. Blanda alla ingredienserna och forma till burgare. Färsen är ganska ohanterlig, så en hamburgerpress är bra att ha. Lägga burgarna individuellt på en bit smörpapper och ställ i kylen ett par timmar. Det gör att de går att hantera senare vid grillen.
Värm grillen till medelvärme. Nu kan burgarna hanteras om man lyfter under pappret. För över burgarna till grillen, över glöden med pappret uppåt, och ta bort pappret. Grilla c:a 5 minuter under lock. Vänd burgarna och grilla 5 minuter till. Grilla hamburgerbröd de sista minuterna.

Rödkålsslaw

En slaw på rådkål funkar bra till.
Till ungefär ½ kg strimlad rödkål behövs
2 msk gräddfil
2 msk majonnäs
1 msk limejuice
½ tsk farinsocker
salt och peppar
1 dl neutral olja
1 tsk sesamfrön
2 msk finhackad vårlök

Blanda gräddfil, majonnäs, limejuice, salt, peppar och farinsocker. Tillsätt oljan under vispning, ungefär som när man gör majonnäs. Rör i sesamfrön, kål och vårlök. Låt stå kallt någon timme.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar