söndag 8 november 2015

Rimmad oxbringa med rotmos

Om man inte rimmar själv är bringan inget komplicerat. Lägg köttet i en gryta med rikligt med vatten.Tillsätt ett par svartpepparkorn, lök, morötter, och lagerblad. Koka tills köttet är riktigt mört. Sticker man i en gaffel skall det inte gå att ta upp köttbiten. Det kan ta ett par timmar. Det går utmärkt att äta köttet direkt, men det blir ännu bättre om det får vila i press ett par timmar i kylen. Skär sedan upp det i tunna skivor, lägg det på en ugnsplåt, slå över lite av kokvattnet, täck med folie och värm i ugnen.

Nu till rotmoset. Det behövs
1 stor kålrot
6 stora potatisar
2 medelstora morötter
Grönsaksbuljong

Dela rotfrukterna i bitar. Koka i buljongen tills de är mjuka nog att mosa. Tillsätt en rejäl bit smör. Använd gärna en elvisp att mosa med. Späd med buljongen för att få lagom konsistens. Krydda med sal och peppar.

Så återstår såsen. Pepparrot passar väldigt bra. Smält en rejäl smörklick i en panna. Rör två matskedar vetemjöl. Späd med kokvattnet från bringan och 1-2 dl vispgrädde. Tillsätt 1-2 matskedar färskriven pepparrot. Låt koka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar