måndag 6 juli 2015

Flädersaft

Saft på fläderblommor är kanske det somrigaste som finns. Dessutom är det knappast någon brist på fläder, så det finns inget skäl att inte göra saften.

En bra utgångspunkt är receptet nedan. Det ger ungefär 1,5 liter saft. Vill man göra mer ät det bara att skala upp.

25 fläderblommor
2 citroner
1 liter vatten
1,2 kg socker
50 g citronsyra

Lägg fläderblommorna som de är i en bunke, varvade med skivade citroner. Försök inte skölja eller rensa, det tar bort en del smak. Koka upp vattnet, tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör till sist i citronsyran. Slå över i bunken med fläder och citroner. Låt stå två dagar mörkt i rumstemperatur och flytta sen över till kylskåpet. Låt stå 3-4 dagar till. Sila genom en saftsil (kom ihåg att vi inte rensade blommorna)
Vill man lagra saften länge kan den frysas. Den blir ungefär som sorbet och kan skopas upp med en sked.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar