onsdag 1 juli 2015

Ketchup & andra såser

Om man vill göra sin barbeque från grunden skall självfallet hemgjord ketchup ingå. Det här receptet har jag hittat genom Webers svenska Facebook-sida. Det blir lite mer tomatsås än den ketchup man är van vid, men det är snarast en fördel. Lite som den man fick i Danmark till pölserne förr i tiden. Mängderna här ger c:a 8 dl ketchup.

Du behöver

2 morötter
½ chilifrukt
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 dl neutral olja
5 msk honung
3 dl vinäger
2 lagerblad
1 msk paprikapulver
8 msk tomatpuré
½ kg skalade tomater
Salt

Hetta upp oljan i en stekpanna. Hacka morötter, chilifrukt, lök och vitlök grovt. Fräs spiskummin och koriander någon minut i oljan. Lägg i morötter, chilifrukt, lök och vitlök och fräs 3-4 minuter till. Tillsätt honung, koka upp igen och tillsätt vinäger. Koka ihop till ungefär hälften. Nu kan det vara lämpligt att lägga över alltihop i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser och koka en halv timme. Mixa till en slät konsistens och ställ in i kylskåpet. När ketchupen kallnat, smaka av med salt.
I en steriliserad burk kan ketchupen förvaras ganska länge i kylen. Se bara till att du använder en ren sked när du tar av den. Ett annat sätt att förvara den är att sterilisera en gammal ketchupflaska av plast. Själv använde jag gamla sirapsflaskor.

En hamburgerdressing är oundgänglig till just hamburgare. Här är en enkel mix som smakar utmärkt.

2 dl majonnäs
1 dl ketchup (ta gärna den i detta inlägg, annars funkar Heinz, )
1 dl gurkrelish (om du inte hittar det, finhacka cornichons)
cayennepeppar
salt och svartpeppar

Blanda majonnäs, ketchup och gurka noga. Smaka av med salt, svartpeppar och cayenne.

Medan vi ända är igång tar vi en enkel BBQ-sås också. Inget kokande bara blanda. Funkar jättebra att pensla hamburgare med.

½ dl teriyakisås
½ dl sweet chili sås
½ dl akaciahonung
½ dl chiliketchup
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Blanda ihop allt - klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar