lördag 18 april 2015

Danskt rågbröd


Jag har letat ett tag efter ett bra recept på danskt rågbröd, och frågan är om jag inte hittat det. Ursprunget till detta är Kronjästs hemsida. Det tar två dagar att baka, men det är det värt.

Dag 1

4 dl (280 g) rågkross
1 dl (80 g) linfrö
1 msk vardera av fänkålsfrön, anisfrön och kumminfrön
1 msk flingsalt
5 dl vatten

Mortla kryddorna. Blanda samman rågkross, linfrö, kryddor och salt. Slå över kokande vatten och rör ihop. Låt stå över natten i rumstemperatur.

Dag 2

9 dl (540 g) grov rågmjöl
6 dl (360 g) vetemjöl special
1 dl (70 g) pumpafrö
4 dl (230 g) solrosfrö
2,5 dl mörk sirap
1 paket Kronjäst furdeg råg.
1 paket jäst
4 dl vatten

Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda alla ingredienserna i fördegen. Arbeta länge (20-30 minuter i maskin på låg hastighet). Degens skall vara lös. Stjälp upp degen i oljade formar. Det här är kladdiga saker. Även s.k. "non-stick" kräver olja. Jag har själv formar på 1,25 liter. Tre sådana blir lagom. Låt jäsa c:a en timme till näst intill dubbel storlek. Snyggast blir bröden om det jäser ut över formens kant. Sikta lite vetemjöl över bröden. Sätt in i 225 grader varm ugn, slå en dl vatten i botten av ugnen, sänkt temperaturen till 175 grader och grädda c:a 60 minuter till. Var inte rädd för att bröden tar färg. Ytan skall vara näst intill svart.
Vänta gärna att äta bröden till nästa dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar