söndag 22 mars 2015

Porchetta


Porchetta kan göras på ett antal framdelsbitar av grisen. Hardcore-kockarna skulle säkert säga att det skall vara fläsksida med svål men t.ex. karré duger också. Den här gången har jag gjort den på vad Scan kalla picnicbog. Hur man skär ett lite större köttstycke till en porchetta kan man läsa här. Just det häre receptet har jag till stora delar Jamie Oliver att tacka för. Fyllningen är lite upp till var och ens smak. Det enda jag tycker man inte kan vara utan är bacon och örter.

Till 1,5 kg kött använde jag
100 g kycklinglever
1 gul lök
100 g bacontärningar
1 dl hackad bladpersilja
1 dl hackad salvia
1 dl russin

Sätt ugnen på maxtemperatur. Finhacka löken och kycklinglevern. Stek löken i olivolja på medelvärme tills den är mjuk men inte fått färg. Skruva med värmen lite och lägg i kycklinglever och bacon. Stek en stund innan persilja salvia och russin går i. Tillsätt en skvätt köttbuljong och koka ihop en kort stund. Stjälp upp i en skäl så att det svalnar.
Skär upp köttbiten till ett platt stycke och bred ut röran på det.Rulla ihop så tajt det går och bind ihop med steksnöre.


Borsta 4 morötter (räcker lagom till den hör storleken på köttbit) och lägg i botten på en braspanna. Lägg köttbiten ovanpå morötterna och slå ett par dl köttbuljong i pannan. Sätt in i ugnen och sänk temperaturen till c:a 175 grader. Stek tills innertemperaturen är gott och väl 80 grader. Hur läng tid det tar beror självfallet på köttbitens storlek, men räkna med ett par tre timmar.

Till sommaren bör man nog prova detta i klotgrillen eller smokern. Lite lägre tillagningstemperatur och smak från rökträ ger det säkert en dimension till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar