lördag 17 januari 2015

Dansk hackebiff


Vad är nu det danska i dansk hackebiff? Det är ju inget annat än en pannbiff på grovmalen nötfärs. För mig är det inte biffen som är det danska utan såsen, en hederligt brunsås. I det här receptet kommer såsen från ett TV-program med det danska bröderna Price.

Först biffen.

0,5 kg grovmalen högrevsfärs
1 dl mjölk
1 dl skorpmjöl
1 riven gul lök
salt & peppar

Bland skorpmjöl och mjölk och låt svälla en stund. Blanda i färs och lök. Smaka av med salt och peppar. Forma biffar och platta till genom att hacka ett rutmönster med en kniv på båda sidor. Stek på medelvärme tills genomstekta.
Gör stekt lök genom att skiva en lök tunt och stek en stund på medelvärme med en matsked sirap. Se upp lite för sirapen gör att löken karamelliserar ganska snabbt.

Och nu bröderna Price brunsås.

1 morot
1 schalottenlök
2 stjälkar selleri
1 vitlöksklyfta
1 knippe persilja
0,5 l köttbuljong
vispgrädde
sockerkulör
salt & peppar

Hacka schalottenlök och vitlök fint. Skär morot och selleri i bitar. Hacka persiljan. Fräs alltihop en stund i ett par matskedar olivolja. Slå i köttbuljong och koka ihop 15-20 minuter. Sila och späd med ett par dl grädde. Färga med sockerkulör för den djupa bruna färgen. Koka ihop en stund och smaka av med salt och peppar. Är såsen inte tjock nog kan den redas.

1 kommentar:

  1. I Dansk Hackebiff ingår det bara salt och peppar.Kryddorna skall röras i mycke,mycke försiktigt.Så någon pannbiff är det inte.

    SvaraRadera