lördag 18 oktober 2014

Coq au vin


Tänkte göra ett försök med Julia Childs coq au vin. Julia använde självfallet inte koncentrerad fond, men jag tycker det blir rätt bra. Istället för hel kyckling eller tupp kan man använda färdiga styckningsdetaljer. Lår och ben fungerar jättebra. För den som föredrar bröst går det också, men in min mening är det lite smaklöst.

Det här behövs:
1,2 - 1,5 kg kyckling (helst majs-) eller tupp.
1 flaska rött vin
1,5 msk koncentrerad kycklingfond
c:a 15 smålökar
250 g champinjoner. Så små som möjligt.
150 g rimmat sidfläsk
½ msk timjan
1 lagerblad
½ msk tomatpuré
½ dl konjak
1 knippa persilja

Skär fläsket i mindre bitar och bryn i lite smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Dela kycklingen i åtta delar, eller i så många bitar man vill. Bryn i fettet från fläsket och lägg över i grytan. Salta, peppra och lått steka försiktigt i 10 minuter. Slå i konjak, värm upp och flambera. Tillsätt vin och fond. Om vinet inte täcker kycklingen, fyll på med vatten. Tillsätt timjan, tomatpuré och lagerblad. Koka en dryg halvtimme, eller tills dess att kycklingen är färdig. Under tiden gör vi vid löken och champinjonerna.
Lägg svampen i en torr stekpanna och stek tills dess att de piper lite när trycker på dem. Tillsätt smör och stek tills de får en trevlig färg. Lägg undan för nu. Skala löken. Det går lättare om de skållas först. Bryn i smör och koka i buljong eller vin med persiljestjälkar och ett lagerblad tills de mjuknat.
Ta upp kycklingen ur grytan och red av såsen med lite majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Smaka av med salt och peppar. Här vill jag gärna bena ut kycklingen och lägga tillbaka köttbitarna in gryten, men vill man ha bitar med ben är det ett alternativ. Tillsätt löken och champinjonerna och koka ett par minuter. Garnera med persilja.
Servera men ris eller potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar