tisdag 8 juli 2014

Stekt salt sill med löksås

En av sommarens finaste primörer är den nysaltade sommarsillen. Självfallet kan, och kanske skall, den ätas som den är med nypotatis, gräslök och gräddfil, men den blir också den underbar som stekt. Som komplement krävs en söt löksås för att balansera sältan.

Såsen görs av:
1 gul och en röd lök
1 knapp matsked vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk socker
1 msk kikkoman japansk soja

Dela och skicka löken tunt. Stek i smör tills att den tar lite färg. Stör över mjölet och späd med mjölk och grädde. Koka 5-6 minuter. Tillsätt socker och soja vid slutet av kokningen.

Lägg sillfiléerna i vatten ungefär en timme. Tiden avgör hur mycket av sältan som finns kvar, men en timme för sommarsill tycker jag ger en behaglig sälta. Panera sillfiléerna i rågmjöl, uppvispat ägg och ströbröd. Stek försiktigt i smör ett par minuter på var sida så att paneringen får en trevlig färg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar