lördag 18 januari 2014

Slow cooking (georgiskt gryta)

Tänkte göra lite försök med "slow cooking", eller slökokning som är en svensk översättning jag sett. Häromsisten köpte jag en enkel elektrisk kokare med två temperaturlägen. Den låga temperaturen gör att man tillagar kött utan att tillsätta vätska. Den som behövs dras ur köttet istället.
Nedanstående recept på georgisk köttgryta publicerades i DN i början av året. Det tar sin tid att tillaga. Totalt lite drygt 6 timmar i slökokaren.

Till 1 kg nötkött (högrev eller nåt sånt) går det åt:
1 tsk salt
3 gula lökar
150 g smör
1 dl tomatpuré
2 lagerblad
2 ½ dl vatten
mot slutet:
800 g skalad och tärnad potatis
1 dl hackad koriander
1 dl hackad basilika
1 grovhackad grön paprika
1 grovhackad röd paprika

Putsa köttet och skär det i 3–4 centimeterstora kuber. Salta runtom. Skala och hacka löken. Lägg allt som det som det är i slökokaren (utan vatten eller fett) och låt gå på högre nivån i 1 timme.
Tillsätt smör, tomatpuré, lagerblad och vatten. Låt gå 4 timmar på låg effekt.
Tärna potatisen i ungefär cm-stora bitar. Hacka örterna och paprikorna. Lägg ner alltsammans i grytan och låt den gå 2 timmar till. Smaka av med svartpeppar och salt (gör gärna avsmakningen under sista timmen så att smakerna hinner sätta sig lite)
Strö över 1 dl granatäpplekärnor och 1 dl valnötter vid serveringen.

1 kommentar:

 1. Hej!

  Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

  Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

  För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Med vänlig hälsning,

  Emilie
  Hittarecept.se

  SvaraRadera