Sidor


måndag 6 juli 2015

Flädersaft

Saft på fläderblommor är kanske det somrigaste som finns. Dessutom är det knappast någon brist på fläder, så det finns inget skäl att inte göra saften.

En bra utgångspunkt är receptet nedan. Det ger ungefär 1,5 liter saft. Vill man göra mer ät det bara att skala upp.

25 fläderblommor
2 citroner
1 liter vatten
1,2 kg socker
50 g citronsyra

Lägg fläderblommorna som de är i en bunke, varvade med skivade citroner. Försök inte skölja eller rensa, det tar bort en del smak. Koka upp vattnet, tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör till sist i citronsyran. Slå över i bunken med fläder och citroner. Låt stå två dagar mörkt i rumstemperatur och flytta sen över till kylskåpet. Låt stå 3-4 dagar till. Sila genom en saftsil (kom ihåg att vi inte rensade blommorna)
Vill man lagra saften länge kan den frysas. Den blir ungefär som sorbet och kan skopas upp med en sked.

onsdag 1 juli 2015

Ketchup & andra såser

Om man vill göra sin barbeque från grunden skall självfallet hemgjord ketchup ingå. Det här receptet har jag hittat genom Webers svenska Facebook-sida. Det blir lite mer tomatsås än den ketchup man är van vid, men det är snarast en fördel. Lite som den man fick i Danmark till pölserne förr i tiden. Mängderna här ger c:a 8 dl ketchup.

Du behöver

2 morötter
½ chilifrukt
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 dl neutral olja
5 msk honung
3 dl vinäger
2 lagerblad
1 msk paprikapulver
8 msk tomatpuré
½ kg skalade tomater
Salt

Hetta upp oljan i en stekpanna. Hacka morötter, chilifrukt, lök och vitlök grovt. Fräs spiskummin och koriander någon minut i oljan. Lägg i morötter, chilifrukt, lök och vitlök och fräs 3-4 minuter till. Tillsätt honung, koka upp igen och tillsätt vinäger. Koka ihop till ungefär hälften. Nu kan det vara lämpligt att lägga över alltihop i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser och koka en halv timme. Mixa till en slät konsistens och ställ in i kylskåpet. När ketchupen kallnat, smaka av med salt.
I en steriliserad burk kan ketchupen förvaras ganska länge i kylen. Se bara till att du använder en ren sked när du tar av den. Ett annat sätt att förvara den är att sterilisera en gammal ketchupflaska av plast. Själv använde jag gamla sirapsflaskor.

En hamburgerdressing är oundgänglig till just hamburgare. Här är en enkel mix som smakar utmärkt.

2 dl majonnäs
1 dl ketchup (ta gärna den i detta inlägg, annars funkar Heinz, )
1 dl gurkrelish (om du inte hittar det, finhacka cornichons)
cayennepeppar
salt och svartpeppar

Blanda majonnäs, ketchup och gurka noga. Smaka av med salt, svartpeppar och cayenne.

Medan vi ända är igång tar vi en enkel BBQ-sås också. Inget kokande bara blanda. Funkar jättebra att pensla hamburgare med.

½ dl teriyakisås
½ dl sweet chili sås
½ dl akaciahonung
½ dl chiliketchup
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Blanda ihop allt - klart!