Sidor


torsdag 27 november 2014

Punsch

Hur söt och/eller alkoholstarkt man tycker punschen skall vara är väldigt personligt. Här är ett par basrecept som kan användas som utgångspunkt för att blanda till sin egen punsch.

Först måste man göra en sockerlag. Redan där kan man passa på ett ge punchen lite syrlighet och färg. Följande behövs:

1,5 liter vatten
1 kg socker
3 msk farinsocker
1 tsk citronsyra
3 msk ättika (24 %)

Farinsockret kommer att ge lite färg åt punschen, citronsyran friskhet och ättikan gör lagen så simmig som man vill ha den.
Slå vattnet i en gryta och markera hur mycket den fyller. Ett knep är stoppa ned skaftet på en träslev och markera ytan med en blyertspenna. Slå i de övriga ingredienserna och koka upp under omrörning och förtsätt röra tills sockret löst sig. Låt nu alltihop sjuda på svag värme tills dess att mängden som återstår motsvarar den ursprugliga mängden vatten. Låt svalna.

Först en variant jag kallar standard. Den passar t.ex. bra att servera varm till ärtsoppa.

2 delar sockerlag
2 delar vodka
1 del arrak
1 del vitt vin.

Sen en lyxigare variant. Lite mer alkohol och smak. Passar däremot lite sämre att dricka varm.

4 delar sockerlag
4 delar vodka
1 del arrak
1 del mörk rom
1 del torr sherry
En skvätt cognac (ungefär 1/6 del)

Blanda och rör kraftigt en stund. Slå på flaska och låt mogna någon vecka.

Men som sagt, smaken är olika. Det gäller att prova sig fram.

onsdag 26 november 2014

Ärtsoppa

OK, ärtsoppa är väl inte det mest komplicerade att laga, men det finns ett par val att göra.
Detta behövs:

1 kg gula ärtor
3,5 liter vatten
3 stora gula lökar
3 morötter
1 matsked timjan
1 matsked mejram
2 matskedar färskriven ingefära
3 matskedar skånsk senap
1 kg rimmat fläsk
salt och vitpeppar

Börja med att lägga ärtorna i blöt i rikligt med vatten över natten. Slå av blötläggningsvattnet. Lägg ärtor, vatten, kryddor, grovt hackad lök, skivad morot och fläsk (i en bit eller så stora bitar som möjligt) i en rymlig gryta.
Alla har inte morötter i men jag tycker att det tillför en trevlig sötma.
Koka upp och skumma av.
Koka så länge att ärtorna mjuknar och suger upp vätskan. Skumma av synliga ärtskal under tiden. Om fläsket är i mindre bitar kan man behöva ta upp det lite tidigare. Ta upp fläsket, tillsätt senap och smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om soppan känns för tjock. Fläsket kan antingen skäras i småbitar och läggas i soppan eller serveras bredvid. Eller så serveras soppan som (nästan) vegetarisk.
Knäckebröd med ost och varm punsch också så är det perfekt.

fredag 7 november 2014

Fish and chips


Dags att ta fram fritösen igen för att göra fish and chips. Den här gången använder jag torskfilé, men vilken fast vit fisk som helst går bra. Däremot har jag sett att man skall undvika plattfisk. Att få till både potatis och fisk med en fritös är lite komplicerat, men det går. Pommesen görs enligt recept här.

Skala och skär potatisen i lämpligt stora bitar och koka c:a 5 minuter. Torka potatisen. Om man inte orkar kan man hoppa över att förkoka potatisen, men den blir bättre om man gör det.
Värm oljan till 130-140 grader och fritera potatisen c:a 5 minuter. Ta upp och lägg på ett papper så länge. Höj temperaturen på oljan till 160 grader. Skär fisken i lagom stora bitar och krydda med salt och peppar.


Vänd i vetemjöl, uppvispat ägg och panko-ströbröd. Det går med vanligt också, men panko ger den lite grövre ytan jag gillar. Fritera i c:a 5 minuter eller så länge att ytan får en fin färg.


Håll fisken varm i ungen på knappt 100 grader och höj temperaturen i oljan till 170-180 grader. Fritera potatisen c:a 5 minuter eller så länge att den får en trevlig färg.
Ett klassiskt tillbehör är vinäger, men citron och remouladsås funkar också bra.