Sidor


lördag 29 mars 2014

Laxpudding


En alltför sällan serverad klassiker från det svenska köket. Man kan hitta recept med alla sorters lax, men jag föredrar absolut den rimmade.

Proportionerna är ungefär som ingredienserna i listan nedan. Ändra totala mängden beroende på hur stor pudding du vill göra.

800g färsk lax
800 g kall kokt potatis
2 stora gula lökar
1 knippe dill
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Skär laxen i tunna skivor. Strö salt på en tallrik. Lägg på laxskivorna och salta lite mellan varje lager och ovanpå. Ställ kallt ett par timmar. Köper man rimmad lax slipper man detta, men den kan vara lite svår att få tag i.
Ta fram laxen, skölj hastigt bort överflödigt salt och torka av. Klä en form med löstagbar kant med laxskivorna så att en bit hänger utanför kanten. Varva lax, skivad potatis, lök och grovt hackad  dill i formen. Salta och peppra då och då. Tänk på att den rimmade laxen är ganska salt.
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde med salt och peppar. Häll i formen och avsluta med att vika in laxskivorna över puddingen.
Grädda c:a 40 minuter på 200 grader i ugnen. Kontrollera att äggröran satt sig. Garnera med dillkvistar.

Serveras med smält smör smaksatt med kaviar och ansjovisspad.

söndag 2 mars 2014

Kallröka lax


Bestämde mig för att göra ett försök att kallröka lax med grejor jag har hemma eller som kan köpas för en billig peng. Den stora klotgrillen (Weber 57 cm) får tjänstgöra som röklåda. Röken fixas med ett aggregat från Jula för 399 kronor. Rökträ finns också att få på Jula. Den osäkra faktorn är om temperaturen kan hållas tillräcklig låg, under 30 grader i fisken. Det visade sig vara det svåra. Jag hade rökaggregatet tillsammans med fisken i grillen och trots en utetemperatur på bara ett par plusgrader så steg temperaturen i fisken till drygt 30 grader efter c:a 6 timmar. Till nästa gång får jag komma på ett sätt att ha aggregatet längre bort och leda röken till grillen. Ett annat tips jag sett är att ha rökaggregatet och fisken i ett kylskåp som ställs in på maximal kyla.
Men även om mitt första försök kanske inte var perfekt, gott blev det i varje fall!

Fisken skall gravas först. Jag hittade ett recept på en fiskechatt. Mängderna gäller för en hel filé från en ganska stor fisk, men mängden skall inte varieras särskilt mycket (kanske -10% per kilo fisk)
Strö 1 dl fint havsalt på skinnsidan. Lägg filén med skinnsidan nedåt. Blanda 0,75 dl fint havssalt med 2 msk socker och en tsk vitpeppar. Sprid över filen. Var mera frikostig på den tjockare delen. Vänta 1 timme och strö sedan över 0,75 dl grovt havssalt. Samma sak här, mest på det tjockaste. Täck med plast och ställ i kylen 25-26 timmar.

Skölj fisken hastigt i vatten för att ta bort överflödigt salt och torka den väl med papper. Röka fisken i 6-7 timmar och se till att temperaturen i den inte överstiger 30 grader.

Jag har sett att en del hävdar att den rökta fisken tjänar på att "ligga till" sig en vecka i kylen, men jag är lite tveksam till hållbarheten.





lördag 1 mars 2014

Biff Stroganoff


Nu skall jag göra ett försök med Greve Stroganoffs klassiska gryta. Få maträtter är så misshandlade i det svenska köket som "Stroganoff". Min uppfattning är att denna ryska rätt skall ha en tydlig syrlighet, som i det här receptet kommer från senapen och gräddfilen. Krossade tomater eller ej i biff Stroganoff är föremål för diskussion, men jag gillar smaken det ger. Jag tror att originalet görs på oxfilé, men det känns lite overkill. Själv använder jag rostas, en styckningsdetalj med ett rimligt pris som fungerar utmärkt.

Till 0,5 kg mört kött (oxfilé, ryggbiff, rostas) behövs.

300 g champinjoner
1 stor gul lök
1 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
2 msk dijonsenap
1 burk krossade tomater
1 hackad saltgurka (inlagd smörgåsgurka går också om det är det du har hemma)
3 dl gräddfil (hittar du smetana så ta det)
En nypa socker
vatten
salt och svartpeppar

Börja med att lägga de skivade champinjonerna i en stor torr stekpanna. När det mesta av vätskan försvunnit, tillsätt smör och bryn champinjonerna. Ta upp och lägg undan för nu. Hacka löken och stek mjuk i smör. Skär köttet i långa strimlor och lägg i pannan tillsammans med löken. Salta och peppra. När köttet är brynt, ha i svampen igen och pudra över mjölet. Tillsätt tomatpuré, senap och krossade tomater. Häll i lite vatten så att det får en vettig konsistens för att kunna koka 5-6 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar. Tillsätt grädfil och saltgurka och låt bli varmt igen.