Sidor


söndag 14 mars 2021

Lammlägg

 


Lammlägg, en försummad köttbit nu för tiden. Blir bättre ju längre den tillagas.

För 4 portioner

4 lammlägg (1,2-1,5 kg)
1 morot
1 palsternacka
1 liten purjolök
3 vitlöksklyftor
3 lagerblad
10 enbär
2 msk hackad timjan (det mesta av en kruka)
3 msk koncentrerad  köttfond
5 dl rött vin (fruktigt, utan fattoner)
salt, svartpeppar.

Sätt ugnen på 125 grader
Salta, peppra och bryn läggen runt om och lägg i en ugnsfast gryta med lock. Skör morot, palsternacka och purjolök i centimeter stora bitar, bryn och lägg i grytan. Hacka vitlöken grovt. Blanda vin och köttfond. Tillsätt vitlök, vin, fond och timjan till grytan. Koka upp och sätt in i ugnen med lock. Bräsera i 3 timmar. Om vätskan inte täcker läggen kan de vändas ett par gånger. Späd med vin om vätskan försvinner.
Vill du göra ett riktigt långkok, sätt ugnen på 75 grader och bräsera i 8 timmar istället.
Sila vätskan och kok ihop till c:a 3 dl. Blanka av med en klick smör. Servera med potatismos och haricots verts.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar