torsdag 27 april 2017

Dillkött

Dillkött, en svensk klassiker.Jag vill göra den på kalv. Bog eller högrev. Men många föredrar lamm.

Till c:a 2 kg kött behövs:

2 krukor dill
1 liten purjolök
1 morot
1 dl vispgrädde
ättiksprit (12%)
socker
½ msk salt
10 vitpepparkorn

Börja med att koka upp en ättikslag på 2 delar socker, 2 delar vatten och 1 del ättiksprit. Ställ att svalna.
Dela köttet i ett par cm stora bitar. Skär av dillstjälkarna,dela purjolöken och morötterna.
Lägg köttet i lätt saltat vatten och koka upp. Slå av vattnet. Lägg köttet i grytan och slå över vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av. Tillsätt salt, vitpepparkorn, dillstjälkar,morötter och purjolök. Koka försiktigt till dess att köttet är färdigt.Någon eller några timmar tar det beroende på köttet.
Ta upp köttet och sila buljongen. Gör en bottenredning på 1 msk smör och 2 msk vetemjöl. Slå i c:a 5 dl av buljongen och vispgrädde. Koka upp och smaksätt med ättikslagen, salt, vitpeppar och eventuellt mer socker. Det är viktigt att får till den lite sursöta smaken.Tillsätt den finhackade dillen och koka en stund. Lägg i köttet och värm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar