fredag 28 september 2012

Äppelchutney

Äppelmos tycker jag inte är jättekul. Då är en chutney mycket mer användbar. Den här har lite sting av peppar och vitlök.

Till 1 kg äpplen behövs:
½ kg gul lök
3 vitlöksklyftor
2 pepparfrukter
2 tsk färsk riven ingefära
4 dl äppelcidervinäger
2 kanelstänger
5 dl råsocker

Sätt ugnen på 100 grader och ställ in burkarna.

Kärna ur, skala och skär äpplena i mindre bitar. Hacka löken ganska grovt. Finhacka vitlöksklyftorna. Kärna ur och finhacka pepparn.
Blanda alla igredienserna utom sockret i en gryta och koka tills äpplena mjuknat. När sockret kommer i så händer inte mycket mer så se till att det står på så länge nu att äpplena har den konsistens du önskar. Ha i sockret, rör en stund och koka c:a 1 timme tills det tjocknat lite.
Ta bort kanelstängerna och fyll på de varma burkarna. Låt svalna och förvara kallt. Låt mogna någon månad så utvecklas smaken. Håller minst ett år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar