Sidor


söndag 4 april 2021

Varmrökt lax

 


Att varmröka lax funkar i vilken klotgrill som hels, men en smoker är att föredra. Problemet är att hålla värmen tillräckligt låg. 100 grader, eller strax under blir bäst. Lite förberedelser krävs eftersom laxen bör rimmas innan. Så här brukar jag göra till ca 1,5 kg fisk.

Gör lag på
2 liter vatten
2 dl rörsocker
2,5 dl grov salt utan jod

Bara blanda i kallt vatten. Allt salt kommer inte att lösa sig men det gör ingenting.

Dela laxen i portionsbitar. Att dela vid servering blir inte lika snyggt. Lägg i en bunke och täck med lagen. Ställ i kylen 1-2 dygn (inte längre). Ta upp och torka. Lägg på ett galler och torka med en fläkt i någon timme. Har du ingen fläkt, ställ gallret med fisken i kylen ett tag.

Rök (rökträ efter smak) i knappt 100 grader tills innertemperaturen är 60 grader. Pensla med flytande honung, krydda med peppar och rök i 30 minuter till. Det tar ett par timmar. Har du inte så mycket tid kan temperaturen höjas utan att det spelar jättestor roll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar