söndag 13 januari 2013

Bœuf Bourguignon

Det här receptet följer ungefär det från Carl Butlers kokbok som det beskriv i Öhmans utmärkta matblogg. Ett par tips från andra ställen har fått mig att göra ett par förändringar. Vilket kött man använder är inte så viktigt. Högrev, bog, "grytbitar", "kalopskött" eller något likande duger.
Till 4 ganska hungriga personer går det åt:

1 kg högrev
1 1/2 hg rimmat fläsk
 
1 morot
1 gul lök
1 flaska rött vin

1 msk köttfond
1 msk tomatpuré

2 hg champinjoner (så små som möjligt)

12 smålökar
 
1 msk vetemjöl
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
1 lagerblad


Sätt ugnen på 175 grader.
Skär köttet i 5 cm stora bitar. Torka av med en bit papper och bryn lite i taget ordentligt i smör på alla sidor. Lägg över i en gryta som tål ugnsvärme. Krydda med salt och svartpeppar. Vispa ur stekpannan med en skvätt rödvin och slå över köttet.
Dela fläsket i bitar och stek på medelvärme så att fettet smälter. Lägg tillsammans med köttet.
Hacka moroten och löken i ganska små bitar och bryn i fettet från fläsket. Lägg tillsammans med köttet.
Pudra över mjölet och rör runt så att det fördelas över köttet. Slå på rödvin så att det täcker. Spara ett par dl till senare. Tillsätt tomatpuré, köttfond, pressad vitlök, timjan och lagerblad. Koka upp och sätt in i ugnen med lock på.
Nu skall det bräsera långsamt i ugnen i c:a 2 timmar. Avpassa värmen så att det bubblar lite försiktigt i grytan. Om det verkar bli torrt i grytan, späd med buljong eller vatten.
Efter 1 timme är det dags att börja med champinjonerna och löken. Skala löken och bryn i stekpannan. Koka löken 10 minuter i rödvin. Det är lite pilligt att skala smålökar, men en minut i kokande vatten (löken alltså) gör det lättare. Lägg champinjonerna hela i en torr stekpanna. Stek tills svampen börjar pipa (det låter lite är man trycker på dem). Tillsätt smör och stek tills svampen tar färg.
När köttet bräserat 2 timmar, kolla så att det är mört. I så fall, tillsätt svamp och lök och låt stå en halv timme ytterligare i ugnen. I samband med att löken och svampen tillsätts kan det vara lämpligt att smaka av och eventuellt krydda mer.

Kokt pressad potatis och en sallad funkar bra till. Ris går också. En del föredrar nudlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar